Η υγεία και η ομορφιά σας στα καλύτερά τους!

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Οδηγίες για την πρόληψη της καλοκαιρινής κολπίτιδας

 Από το Ν. Σκαρτάδο, Μαιευτήρα Χειρουργό-Γυναικολόγο 
Μια από τις… απρόσκλητες ταλαιπωρίες του καλοκαιριού που «βασανίζουν» πολλές γυναίκες είναι οι συχνές κολπίτιδες με τα «θορυβώδη» ή τα «σιωπηλά» συμπτώματα. Η ανάγκη αντιμετώπισης των κολπίτιδων είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική, γιατί παρόλο που θεωρούνται «εύκολες» στη θεραπευτική αντιμετώπιση, εντούτοις αν δεν προσεχθούν μπορεί να εξελιχθούν σε σαλπιγγίτιδα ή να δημιουργήσουν συνθήκες υπογονιμότητας. Πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου, μικροβιακής αιτιολογίας αλλά μπορεί να εμφανιστεί επίσης μετά από μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών εξαιτίας της διαταραχής της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.

 Τα 6 προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με τον ειδικό είναι: 




1. Καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό. 
2. Δεν χρειάζονται ισχυρά αντισηπτικά και κολπικές εσωτερικές πλύσεις, χωρίς ιατρικό λόγο. Αυτά μπορεί να διαταράξουν τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσουν κολπίτιδα. 
3. Τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Να προτιμώνται βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή χρήση στενών παντελονιών. 
4. Να περιοριστεί η χρήση του ταμπόν που σημειωτέον δεν πρέπει να υποκαθιστά τη σερβιέτα και να μη χρησιμοποιείται περισσότερο από οκτώ ώρες. 
5. Ποτέ χρήση ξαπλώστρας στην παραλία χωρίς πετσέτα. Το ίδιο και για την ηλιοθεραπεία στην άμμο. 
6. Το βρεγμένο μαγιό μπορεί να κρύβει… μικρόβια. Μετά το κολύμπι πρέπει να αντικαθίσταται με στεγνό. 

#Καλό_καλοκαίρι! #Καλές_διακοπές!
#Πρώτοι_δίπλα_σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου